За 11-то издание на песенния конкурс за поп и рок музика „Петнадесет лалета“ минерална вода „Хисар” за пореден път оказа подкрепа на младите таланти. От 28 април до 01 май 2023г. най-зеления град на България – Хисаря стана музикална сцена за тях. 

В конкурса взеха участие над 300 изпълнители, представители на 52 музикални школи от 19 области в страната. 

Участниците бяха  оценявани от жури  от доказани професионалисти в областта на поп, рок и джаз музиката.

Председател: 

 • Мими Иванова – една от водещите български поп изпълнителки през последните десетилетия. Участвала в хиляди концерти и телевизионни предавания по целия свят. Изпяла над 500 песни, като по-голямата част от тях са дело на Развигор Попов – неин творчески и житейски спътник. Песенното и творчество е в основата на Националния младежки конкурс „15 лалета“. Почетен гражданин на община Хисаря.
 • Развигор Попов – музикант, композитор и аранжор. Създател на групите „Стакато и „Старт“. Автор на голяма част от песните, които ще прозвучат в конкурсната програма.
 • Биляна Ангелова – пианист, композитор и текстописец. Музикален продуцент за „Музикална къща“ към БНР. Преподавател по хармония и полифония в СМУ „Любомир Пипков“. Сред изпълнителите на нейните песни са певци като Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Мариана Попова, Миро, Койно Русева и др.
 • Кристина Матеева – пианист и музиковед. Изпълнителен продуцент  и редактор в БНТ на музикални и шоу програми и концерти. Сред тях „Евровизия“, „Детска Евровизия“, „БНТ на 60“, „Нашите нови години“, „Златните песни на Златният Орфей“ и др.
 • Виктория Главчева – поп изпълнител. 
 • Илко Василев-Базилео – поп изпълнител и вокален педагог. Магистър по Музикална педогагика. Със защитена докторантура на тема по вокална техника в ПУ „П.Хилендарски“, гр.Пловдив. Има спечелени многобройни награди като певец от конкурси и фестивали в България и чужбина.
 • Кристиан Илиев – пианист, композитор и аранжор. Преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ и НБУ. Музикант  в „Ку-ку бенд“. Като композитор и аранжор в творческо сътрудничество с много от най-популярните български поп и рок изпълнители. Участва в реализацията на редица телевизионни музикални формати.

След 4-дневна оспорвана „битка“ журито присъди своите награди:

 • Grand prix в направление „Петнадесет лалета“ заслужи едва 13-годишната Кристина Енчева от Горна Оряховица.
 • Grand prix в направление „Мими, Развигор и приятели“ журито единодушно присъди на 15-годишната Александра Георгиева от Бургас.
 • Наградата на кмета и първи подгласник на Grand prix в направление „Петнадесет лалета“ отиде при варненецът Максим Ялнъзов.
 • Наградата на сдружение „15 лалета“ и първи подгласник на Grand prix

спечели едва 12-годишната Елена Василева от Пловдив.

 • Наградата „Най-добър вокален педагог“ жури и организатори единодушно присъдиха на Румяна Иванова от гр.Пловдив.

Минерална вода „Хисар” е партньор на музикалното събитие от близо десетилетие и подкрепя конкурса като една от малкото сцени, на която младите хора имат възможност да се изявят.

 

България завърши с 4 медала на европейското първенство по борба до 23 години, което се проведе в зала “Колодрума” в Пловдив. Последното отличие за нашите – бронз, донесе Илия Христов.
В малкия финал при 92-килограмовите на свободния стил младият ни национал бе безапелационен срещу молдовеца Георге Ерхан, когото тушира в 3:33 мин.
Преди това бронз взе Иван Стоянов (70) също в свободния стил, а при класиците Денис Демиров (55) спечели сребро, Илия Мустаков (63) се окичи с бронз. Минерална вода „Хисар” традиционно подкрепя Българска Федерация по Борба, компанията адмирира и вярва в отличните резултати на българските спортисти в един от най-успешните спортове за страната.

За продължително и активно използване на глобалните стандарти GS1 бе наградена Бутилираща компания „Хисар”. GS1 България награди компанията, която от 1993 г. прилага утвърдените стандарти в полза на всички участници във веригите на снабдяване, от производители и търговци до крайните потребители.
Днес стандартите GS1 подобряват ефикасността, безопасността и прозрачността по веригите за доставки.

Международният филмов фестивал “Любовта е лудост” удостои със специална грамота за подкрепа Бутилираща компания „Хисар”, която предостави специално за фестивала своята марка „Жива вода”.

Директорът на кинофестивала г-н Тошко Гяуров каза в своето слово: “За да се случва този фестивал, ни беше необходима подкрепата на много приятели. Стотици са онези, които са ни протегнали ръка през тези 29 години, няма как да изброя всички, но им поднасям нашата най-искрена благодарност.”

И тази година Варна за пореден път се превърнa в лятната киностолица на страната. На 29-тото издание на фестивала с наградата за цялостен принос към българското кино беше отличен българският актьор и режисьор проф. д-р Ивайло Христов. Той получи своята първа “Златна Афродита”, а на варненската кинофестивална сцена е печелил и три статуетки “Златна роза”. 

В селекцията на фестивала тази година са  включени 12 конкурсни филма и съпътстващите панорами „От световните фестивали“, „По меридианите“, документално кино и нови български заглавия.