На 18-ти април, денят в който ЮНЕСКО отбелязва деня на опазването на паметниците на културата, официално бе открита Епископската базилика на Филипопол. Самата базилика е вече в Индикативния списък на световната организация.

Елегантните бутилки на „Жива вода” се вписваха идеално в представителното събитие, посетено от високопоставени гости-кметът на Пловдив Здравко Димитров, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, посланикът на САЩ в България Нейно Превъзходителство Херо Мустафа и директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, заедно прерязаха лентата и откриха забележителната Епископска базилика на Филипопол. Значимото събитие 

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313-та година. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Бутилираща компания ”Хисар” подкрепи значимото събитие като осигури минерална вода за гостите, медиите, реставрационните ателиета и служителите. 

С български триумф завърши  58-то издание на най-стария турнир по класическа и свободна борба у нас. Борците ни спечелиха 6 златни, 3 сребърни и 7 бронзови отличия. 

Представители на 24 държави премериха сили от 8 до 11 април в  Пловдив.

В свободния стил престижната награда заслужи шампионът в категория до 57 кг Микяй Наим.

При класиците за най-добър беше определен Дейвид Димитров. Надпреварата се проведе в пловдивската зала “Сила”, като участие в състезанието взеха борци от 20 страни.

В последния ден на турнира шампионски титли спечелиха Дейвид Димитров и Стоян Кубатов.

Димитров взе златото в категория до 67 кг на класическия стил. Във финала той се наложи над Себастиан Над (Сърбия).

Кубатов спечели надпреварата в категория до 77 кг класически стил. Българинът победи Николоз Чикаидзе (Грузия) в спора за първото място.

Шампиони в своите категории станаха Биляна Дудова и София Георгиева при жените, Дейвид Димитров, Стоян Кубатов и Радослав Георгиев в класическия стил и Микяй Наим в свободния. 

Минерална вода „Хисар” подкрепя от дълги години Българска Федерация по борба и желае успех на българските борци и по пътя към олимпийските медали в Токио!

 

 

На 1 ноември с подкрепата на Минерална вода „Хисар” деца и младежи от столицата празнуваха „Мъдростта на народа ни“ като будител и хранител на ценностите български, на практически опит и нравствен завет, съхранили народа ни в нелеки години, държали будни народностното ни чувство, идеали и сила. Домакин на събитието бе Националният музей „Земята и хората“

 На празника бяха обявени резултатите и наградени победителите в два национални конкурса на фондацията: „Мъдростта на народа ни – илюстрации на пословици и  поговорки“  и „Млад краевед“ – за издирване и събиране на пословици и поговорки от различни етноси в страната.

Минерална вода „Хисар” застана зад серията от инициативи, представящи възможностите на фолклора като модел за образование и социално приобщаване на деца и младежи от малцинствени  групи и общности, както и за възпитание в дух на толерантност и приятелство. 

Семинар с лектори- проф. Георг Краев, проф. Нели Бояджиева и д-р Христина Чобанова дискутираше ролята на фолклора за възпитанието и образованието на деца от различни общности, включително в рискови групи. 

В дните преди Деня на будителите, в три столични училища фондация „Детето и фолклора“ проведе играта – състезание „В добра глава, сто ръце“, която е построена върху български фолклорни образци – пословици и поговорки, в т.ч. от различни етноси – арменски, еврейски, ромски, турски.

 

Състезанието се проведе от 25 до 27 септември в центъра на Пловдив, Парк Родопи -местност „Студенец“ и Старинен Пловдив.

Над 400 състезатели от 40 клуба от страната се събраха да премерят силата и уменията си в ориентирането. Надпреварата събра на една арена най-добрите от този спорт.

В спринта при мъжете пореден триумф записа Иван Сираков. По 3,8-километровото трасе представителят на „Вариант 5 Търговище“ изпревари с 1:13 мин. Ивайло Каменаров (Компас крос Русе), бронзът бе за Апостол Атанасов („Трапезица – 1954” Велико Търново). При жените шампионка в 3,4-километровия спринт стана Кристина Иванова (Младост Благоевград), финиширала на 32 секунди пред Ясна Петрова (Истрос Русе), трета е Лилиана Гоцева, също от „Младост Благоевград“, с изоставане от 1:21 мин.

Същата тройка окупира отличията и в средната дистанция, но първите два състезателки си размениха местата. Титлата бе за Ясна Петрова, втора на 2:11 мин. е Кристина Иванова, а още един бронз спечели Лилиана Гоцева.

Подобна бе ситуацията и при мъжете в тази дисциплина. Иван Сираков този път се задоволи със среброто, след като беше изпреварен с 1.12 мин от спечелилия държавната титла Ивайло Каменаров. Трети се нареди Валентин Шишков от „Трапезица – 1954” Велико Търново.

В спринтовата щафета най-бързи бяха представителите на Компас Крос (Русе). Мая Недялкова, Петър Борисов, Ивайло Каменаров и Велина Коева изпревариха квартета от „Младост“-Благоевград с 2:37 мин., бронзът бе за „Трапезица 1954” Велико Търново. По този начин Каменаров си тръгна с три медала – два златни и един сребърен от състезанията в Пловдив.