„Жива вода” в подкрепа на инициативата”Синьо лято”

Детският Фестивал “Синьо лято” събра хиляди семейства  в началото на лятото на едни от най-хубавите паркове в града – Plovdiv Stage Park, парк “Рибница” и парк “2019”.  

Хлябът и водата, които са най-свещени на всяка семейна трапеза по света, заемат централно място и на етно панаира в Пловдив . Ето защо основен партньор на събитията бе  трапезната “Жива вода”

Третото издание на “Синьо лято” започна на 27 май, в рамките на кулинарния панаир “Етно кухня на колела”, който също бе посветен на децата.  Освен традиционните кухни на общностите с най-стара история в Пловдив, на панаира демонстрации и майсторски класове направиха готвачи от Украйна,  Сърбия и Турция. Организаторите от екипа на Фондация “Заедно” дадоха възможност да се представят и най-хубавите занаяти на народите, затова  свои щандове имаха художници и занаятчии от българската, арменската, руската, украинската и турската общност. Централно място сред занаятите заемаше и пекарната за хляб, която включи малчуганите в работилница за детски бисквитки в парка. 

  Кулминацията на  Фестивала за децата и семейството “Синьо лято” бе на 16 юни, когато на голямата сцена на Plovdiv Stage Park най-малките зрители гледаха с часове постановките “Уличен мюзикъл” на артистите от театър „Хамелеон“, “Косе Босе” на Държавен куклен театър, както и музикалния спектакъл “Танци на народите” – с участието на деца от различните общности. Зааслужени аплодисменти получиха и младите таланти от Ателието по актьорско майсторство към Държавна опера Пловдив, които представиха етюди от черно-белите филми на Чарли Чаплин, в новата постановка “Светът на Чарли”. Фестивалът бе закрит с концерт на малките-големи таланти от Фолклорен танцов ансамбъл “Дилянка”, чиито хореографи спечелиха за пореден път адмирациите на всички присъстващи. 

Събитията, които са част от Културния календар на Пловдив, се реализират от екипа на Фондация “Заедно”, като каузата на организацията през последните години е да помага на деца таланти от различните религии и етнически общности, както и да се представят всички видове изкуства от деца за деца – абсолютно безплатно и сред природата – с тяхна подкрепа фестивалът се превърна в дълъг и щастлив празник за децата от града и региона. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *