Детски празник и изложба за Деня на народните будители

На 1 ноември с подкрепата на Минерална вода „Хисар” деца и младежи от столицата празнуваха „Мъдростта на народа ни“ като будител и хранител на ценностите български, на практически опит и нравствен завет, съхранили народа ни в нелеки години, държали будни народностното ни чувство, идеали и сила. Домакин на събитието бе Националният музей „Земята и хората“

 На празника бяха обявени резултатите и наградени победителите в два национални конкурса на фондацията: „Мъдростта на народа ни – илюстрации на пословици и  поговорки“  и „Млад краевед“ – за издирване и събиране на пословици и поговорки от различни етноси в страната.

Минерална вода „Хисар” застана зад серията от инициативи, представящи възможностите на фолклора като модел за образование и социално приобщаване на деца и младежи от малцинствени  групи и общности, както и за възпитание в дух на толерантност и приятелство. 

Семинар с лектори- проф. Георг Краев, проф. Нели Бояджиева и д-р Христина Чобанова дискутираше ролята на фолклора за възпитанието и образованието на деца от различни общности, включително в рискови групи. 

В дните преди Деня на будителите, в три столични училища фондация „Детето и фолклора“ проведе играта – състезание „В добра глава, сто ръце“, която е построена върху български фолклорни образци – пословици и поговорки, в т.ч. от различни етноси – арменски, еврейски, ромски, турски.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *