В Пловдив беше открита реставрираната Епископската базилика на Филипопол – най-голямата раннохристиянска църква в България

На 18-ти април, денят в който ЮНЕСКО отбелязва деня на опазването на паметниците на културата, официално бе открита Епископската базилика на Филипопол. Самата базилика е вече в Индикативния списък на световната организация.

Елегантните бутилки на „Жива вода” се вписваха идеално в представителното събитие, посетено от високопоставени гости-кметът на Пловдив Здравко Димитров, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, посланикът на САЩ в България Нейно Превъзходителство Херо Мустафа и директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, заедно прерязаха лентата и откриха забележителната Епископска базилика на Филипопол. Значимото събитие 

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313-та година. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Бутилираща компания ”Хисар” подкрепи значимото събитие като осигури минерална вода за гостите, медиите, реставрационните ателиета и служителите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *