Състезанието се проведе от 25 до 27 септември в центъра на Пловдив, Парк Родопи -местност „Студенец“ и Старинен Пловдив.

Над 400 състезатели от 40 клуба от страната се събраха да премерят силата и уменията си в ориентирането. Надпреварата събра на една арена най-добрите от този спорт.

В спринта при мъжете пореден триумф записа Иван Сираков. По 3,8-километровото трасе представителят на „Вариант 5 Търговище“ изпревари с 1:13 мин. Ивайло Каменаров (Компас крос Русе), бронзът бе за Апостол Атанасов („Трапезица – 1954” Велико Търново). При жените шампионка в 3,4-километровия спринт стана Кристина Иванова (Младост Благоевград), финиширала на 32 секунди пред Ясна Петрова (Истрос Русе), трета е Лилиана Гоцева, също от „Младост Благоевград“, с изоставане от 1:21 мин.

Същата тройка окупира отличията и в средната дистанция, но първите два състезателки си размениха местата. Титлата бе за Ясна Петрова, втора на 2:11 мин. е Кристина Иванова, а още един бронз спечели Лилиана Гоцева.

Подобна бе ситуацията и при мъжете в тази дисциплина. Иван Сираков този път се задоволи със среброто, след като беше изпреварен с 1.12 мин от спечелилия държавната титла Ивайло Каменаров. Трети се нареди Валентин Шишков от „Трапезица – 1954” Велико Търново.

В спринтовата щафета най-бързи бяха представителите на Компас Крос (Русе). Мая Недялкова, Петър Борисов, Ивайло Каменаров и Велина Коева изпревариха квартета от „Младост“-Благоевград с 2:37 мин., бронзът бе за „Трапезица 1954” Велико Търново. По този начин Каменаров си тръгна с три медала – два златни и един сребърен от състезанията в Пловдив.

 

В продължение на двата дни от изминалия уикенд и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки се проведе Националния младежки конкурс с международно участие за изпълнители на популярна песен „15 лалета“.

И тази година минерална вода „Хисар” подкрепи осмото издание на музикалния форум, очакван с нетърпение от най-добрите малки певци на България.

След проведения предварителен on-line кръг, журито допусна до присъствения II етап само най-добрите 100 изпълнители от 31 населени места на България, представители на 37 музикални школи.

Младите изпълнители в двете конкурсни вечери бяха  оценявани от жури, включващо доказани професионалисти в областта на поп, рок и джаз музиката.

Председател:

 • Мими Иванова – почетен гражданин на гр.Хисаря
 • Развигор Попов – музикант, композитор и аранжор, ение „Ние и песента” и във войната на гласовете. Автор на голяма част от песните, които прозвучаха в конкурсната програма.
 • Валери Костов – музикант, композитор и аранжор, трикратен носител на Гран при през 2014г., 2016г. и  2018 г. в направлението за нови аранжименти „Ние и песента”.
 • Ефтим Чакъров  – музикант, композитор, аранжор и тон-режисьор. Една от големите надежди на съвременната българска поп и рок музика. Носител на много награди от музикални конкурси и фестивали в България и по света.
 • Аделина Колева – един от водещите музикални педагози в България през последните 20 години в областта на поп, джаз и рок музиката.
 • Ас.д-р Тихомир Радев – преподавател в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. През 2017г. защитава образователна и научна степен доктор.

След двудневната оспорвана надпревара журито каза своята тежка дума.

 • Grand prix за втори път в 8 годишната история на конкурса остана в Хисаря.

Неин носител е 17 годишният Стилиян Пенков, който изпълни песента „Една девойка ме попита“.

 • I подгласник на Grand prix и носител на наградата на кмета спечели 17-годишната Симона Кръстева с изпълнението на един от най-големите хитове на Маргарита Хранова „Устрем“.
 • Наградата за най-добра вокална формация отиде в Бургас за „Морски песъчинки“ с музикален ръководител Милена Добрева. Те се представиха с песента на „ФСБ“, „Пак ще се прегърнем“.
 • Наградата за най-добро изпълнение на песен от репертоара на Мими Иванова журито присъди на Мария Стефани Чолакова от гр. Пловдив за изпълнението ѝ на песента „Надежда“.
 • Най-добре с песните по музика на маестро Развигор Попов се справи 14-годишната Борислава Гайкова от гр.Хисаря. За своето изпълнение тя беше избрала големия хит на Кичка Бодурова „Пак съм у дома“.
 • От творчеството на поета Живко Колев журито отличи като най-добър столичанинът Емин Ал-Джунейд, който се представи с песента на Орлин Горанов „Орис“.

За 23-ти път се провежда Международният Джаз Фест Банско. Най-големият джаз фестивал в България е сред най-популярните на Балканите и в Европа, негов партньор за поредна година е МИНЕРАЛНА ВОДА „Хисар”.
От основаването си през 1998 г. Банско джаз фест се провежда винаги между 6 и 14 август, като основните концерти са на откритата сцена на площад „Никола Вапцаров“ и започват всяка вечер в 19.30 ч. Тази традиция продължава и днес, въпреки трудната ситуация с пандемията от Сovid-19.
Програмата на фестивала е много наситена с акцент поставен върху българските изпълнители.
Хилда Казасян и Христо Йоцов откриха фестивала на 8 август, а популярната група “Дърти пърчис”, която тази година отбeлязва четвърт век вдигна публиката на крака още първата вечер.
В рамките на програмата, до 14 август, концерти представят още Петър Салчев и Октет „Пловдив”, Камелия Тодорова (със Станислав Арабаджиев трио) и Васил Петров (с Ангел Заберски джаз трио) и много други.
Фадото отново присъства на фестивала, с една от звездите на новата генерация в този стил -Жоана Амендойера, която днес взриви с талант и вдъхновение сцената на планинския град.

Над 42 000 души подкрепиха предпочитаните от тях марки в класацията „Любима марка” за 2020 година, като в първия етап гласувалите бяха над 7000, във втори близо 20 000, а в трети етап гласуваха над15 000 души. В своята категория, БУТИЛИРАНИ ВОДИ, минерална вода „Хисар” бе посочена на първа позиция с 5 044 гласа или с вота на 34 на сто от всички гласували в третия, финален етап на надпреварата. 

„Любимите марки” е единствената по рода си потребителска класация у нас и за разлика от други класации, не разчита на жури при номинациите-те са свободни, основани единствено на потребителските предпочитания и представя не експертното, а потребителското мнение за брандинга.

Позната и обичана от поколения българи, известна като първата бутилирана вода в България, „Хисар” продължава да е предпочитана, заради вкуса и безспорното си качество.