Единадесетото издание на фестивала за хора с увреждания „Светът е за всички“, организиран от сдружение „Смело сърце”, се провежда днес и утре в Русе.

Минерална вода „Хисар” е традиционен партньор на инициативата и подкрепя превенцията на социалното изключване на хората с увреждания и промяна на отношението, както на другите към тях, така и на собствената им самооценка и мотивация за пълноценно участие в живота.

Първият ден е отреден за концерт на деца със специфични потребности, като записаните участници са 196 – 109 момиченца и 87 момченца. Възрастните участници ще се изявяват в концерта на 30 ноември. Те са общо 315 човека, съответно 247 жени и 68 мъже. През двата дена ще се проведе и изложба – базар. На импровизирани щандове 36 Сдружения и организации на хора с увреждания, с общо 181 участника, ще презентират дейността си чрез произведени от тях картини, коледни играчки и поздравителни картички, гоблени, сувенири и др.

 

5.11.2019

Точно в Деня на будителите млади краеведи от цялата страна се събраха в Националния музей „Земята и хората“, за да положат основите на електронна библиотека „Приятели чрез фолклор“. За разлика от повечето библиотеки, нейните създатели са деца и юноши. В продължение почти на година те проучваха българското културно наследство в цялото му етническо разнообразие, в т.ч. фолклорни образци на по-големите малцинствени общности у нас – роми, турци, арменци, евреи.

В проучвателните дейности участваха над 300 деца, юноши и младежи от София и страната. Разпитваха  по-възрастните хора от рода и селището, издирваха архивни материали в библиотеки и музеи.Събраните материали те изпращаха за участие в конкурса „Млад краевед“.

С най-много участници се отличи Софийската математическа гимназия. С много интересни материали се представиха и  СУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Якоруда, СУ „Димчо Дебелянов“, София, НЧ „Стефан Караджа“, с. Бисерци, екип на ДКВТ „Гюнеш“, Русе и др. Участваха и деца, живеещи в Испания и Украйна. 

–       Електронна библиотека е поле за образование и изява чрез културата на предците ни, споделя ръководителят на проекта д-р Лилия Старева. Това е търсене, събиране и оценка на народната мъдрост, съживяването й в днешните дни. И в същото време е модел за социално приобщаване на деца и младежи от малцинствени  групи и общности чрез включване в събирателска и проучвателна дейности в областта на културно историческото наследство. Затова и едната съставка от името и е „Приятели“.

На празника в музея имаше и празничен концерт-спектакъл в чест на народните будители. Програмата включваше изпълнение на фолклор от различни групи и етноси и награждаване на първенците в конкурса „Млад краевед“.

Празникът е част от идеята за приятелство чрез фолклор, за опознаване ценностите на културното наследство на различните етноси у нас. Конкурсът „Млад краевед“ и електронната библиотека се реализират от фондация „Детето и фолклора“ с партньорското участие на  НЧ „Роден край – 1931“ и финансовата подкрепа на програма „Социални иновации“ на Столична община. Подкрепа за събитието оказа и минерална вода „Хисар“. Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката, в своето приветствие към участниците високо оцени идеята и изрази подкрепата на министерството за дейности, свързани с проучване на българското фолклорно богатство.

 

За първи път от над 30 години България бе домакин на Балкански шампионат по борба.

Зала “Арена-Асарел” в Панагюрище стана свидетел на балканиадата по борба за момичета, момчета, кадети и кадетки. Престижното състезание се проведе между 1-ви и 6-ти октомври и традиционно бе подкрепено от минерана вода „Хисар”, която осигури вода за всички участници и организаторите на надпреварата.
В залата с капацитет 2000 места, на разположени три тепиха се водеха битките.

Заявки за сериозно развитие дадоха талантливите подрастващи национали на България, Сърбия, Косово, Гърция, Турция и Северна Македония и България.

Юношите ни в свободния стил завършиха първи в отборното класиране на Балканиадата в Панагюрище. Тимът спечели 17 отличия, от които златните са 4.
В останалите възрасти и стилове младите ни таланти са втори.
Първенството бе за юноши и девойки, момчета и момичета, кадети и кадетки в свободния и класически стил. На тепиха излязоха над 400 състезатели от 8 държави.