България завърши с 4 медала на европейското първенство по борба до 23 години, което се проведе в зала “Колодрума” в Пловдив. Последното отличие за нашите – бронз, донесе Илия Христов.

В малкия финал при 92-килограмовите на свободния стил младият ни национал бе безапелационен срещу молдовеца Георге Ерхан, когото тушира в 3:33 мин.

Преди това бронз взе Иван Стоянов (70) също в свободния стил, а при класиците Денис Демиров (55) спечели сребро, Илия Мустаков (63) се окичи с бронз. 

Минерална вода „Хисар” традиционно подкрепя Българска Федерация по Борба, компанията адмирира и вярва в отличните резултати на българските спортисти в един от най-успешните спортове за страната.

За продължително и активно използване на глобалните стандарти GS1 бе наградена Бутилираща компания „Хисар”. GS1 България награди компанията, която от 1993 г. прилага утвърдените стандарти в полза на всички участници във веригите на снабдяване, от производители и търговци до крайните потребители.
Днес стандартите GS1 подобряват ефикасността, безопасността и прозрачността по веригите за доставки.

Международният филмов фестивал “Любовта е лудост” удостои със специална грамота за подкрепа Бутилираща компания „Хисар”, която предостави специално за фестивала своята марка „Жива вода”.

Директорът на кинофестивала г-н Тошко Гяуров каза в своето слово: “За да се случва този фестивал, ни беше необходима подкрепата на много приятели. Стотици са онези, които са ни протегнали ръка през тези 29 години, няма как да изброя всички, но им поднасям нашата най-искрена благодарност.”

И тази година Варна за пореден път се превърнa в лятната киностолица на страната. На 29-тото издание на фестивала с наградата за цялостен принос към българското кино беше отличен българският актьор и режисьор проф. д-р Ивайло Христов. Той получи своята първа “Златна Афродита”, а на варненската кинофестивална сцена е печелил и три статуетки “Златна роза”. 

В селекцията на фестивала тази година са  включени 12 конкурсни филма и съпътстващите панорами „От световните фестивали“, „По меридианите“, документално кино и нови български заглавия.

Минерална вода „Хисар” подкрепя от дълги години емблематичното музикално събитие за града, което привлича интереса на младежи, доказани изпълнители и фенове на българската популярна песен.

Финалът на деветото издание на Националния младежки конкурс се проведе на живо и е част националния календар на Министерството на културата. 

След проведения предварителен on-line кръг, журито допусна до присъствения II етап само най-добрите 92 индивидуални изпълнители, 14 дуета и триа и 16 вокални формации от 41 населени места на България, представители на 49 музикални школи.

Младите изпълнители в двете конкурсни вечери бяха  оценявани от жури  с доказани професионалисти в областта на поп, рок и джаз музиката.

Председател: 

 • Мими Иванова – една от водещите български поп изпълнителки през последните десетилетия. Участвала в хиляди концерти и телевизионни предавания по целия свят. Изпяла над 500 песни.
 • Развигор Попов – музикант, композитор и аранжор. Създател на групите „Стакато“ и „Старт“. Автор на голяма част от песните, които  прозвучаха в конкурсната програма.
 • Надя Тончева– джаз, поп и рок изпълнител, музикален педагог и преподавател в  НУМСИ “Христина Морфова”-гр. Стара Загора. Член на легендарната акапелна вокална формация „Траяна“. Участвала в съвместни проекти с най-големите джаз музиканти на България. Инициатор и създател на редица джаз фестивали и конкурси.
 • Здравко Петров – музикант, педагог, журналист, музикален критик и анализатор. Член на Съюза на българските композитори и Съюза на българските журналисти. Преподавател в НМА „Панчо Владигеров“. Старши музикален редактор в БНР, програма „Хоризонт“.
 • Д-р Владимир Димов – поп и рок изпълнител, педагог. Един от най-разпознаваемите гласове в съвременната българска поп и рок музика. Преподавател по поп и джаз пеене в НМА „Панчо Владигеров“.
 • Петър Алексиев – музикант, композитор, аранжор и тон-режисьор. Четирикратен носител на наградата Grand Prix в направлението за нови аранжименти „Ние и песента“ в конкурса „Петнадесет лалета“.

След двудневната оспорвана надпревара журито каза своята тежка дума.

 • Grand prix в направление „Петнадесет лалета“ заслужи 18-годишната Гергана Узунова от гр.Сливен за изпълнението ѝ на песента „Creep“.
 • Grand prix в направление „Мими, Развигор и приятели“ журито единодушно присъди на 15-годишната Борислава Гайкова от Хисаря, която се представи с песента „Искам тази нощ…“
 • Grand prix в направление „Ние и песента“ за нов аранжимент на песен от репертоара на Мими Иванова и Развигор Попов заслужи младият, но много талантлив Георги Милтиядов за интерпретацията му на песента „Магазин за носталгия“.
 • Наградата на кмета – заслужи бургаската вокална група „Морски песъчинки“ с художествен ръководител Милена Добрева.
 • Наградата на сдружение „Петнадесет лалета“  заслужи Алекс Карабоев от Горна Оряховица.
 • Наградата „Най-добър вокален педагог“ заслужи Румяна Иванова от гр.Пловдив.