За първи път от над 30 години България бе домакин на Балкански шампионат по борба.

Зала “Арена-Асарел” в Панагюрище стана свидетел на балканиадата по борба за момичета, момчета, кадети и кадетки. Престижното състезание се проведе между 1-ви и 6-ти октомври и традиционно бе подкрепено от минерана вода „Хисар”, която осигури вода за всички участници и организаторите на надпреварата.
В залата с капацитет 2000 места, на разположени три тепиха се водеха битките.

Заявки за сериозно развитие дадоха талантливите подрастващи национали на България, Сърбия, Косово, Гърция, Турция и Северна Македония и България.

Юношите ни в свободния стил завършиха първи в отборното класиране на Балканиадата в Панагюрище. Тимът спечели 17 отличия, от които златните са 4.
В останалите възрасти и стилове младите ни таланти са втори.
Първенството бе за юноши и девойки, момчета и момичета, кадети и кадетки в свободния и класически стил. На тепиха излязоха над 400 състезатели от 8 държави.

Последният уикенд на септември, в Пловдив, събра почитателите на спортното ориентиране.

Любителите на  природата, спортовете и дейностите, свързани с градската и извънградската природа и забележителности заедно възстановяват добрите традиции в ориентирането в Пловдив и областта. Партньор на събитието за поредна година е минерална вода „Хисар”. За всички участници в оспорваното състезание бе предоставена трапезната „Жива вода”, която е с изключителна микробиологична чистота и е подходяща за ежедневна употреба и при спортни натоварвания.

Купа „Пловдив” се провежда за трета поредна година, включена е в Календара на Българска федерация по ориентиране и се  превъръща в традиция за града под тепетата.
Състезанието включва кръг по нощно ориентиране на парк „Лаута”, удължен спринт –кв. „Лаута” и парк „Лаута” и средна дистанция на хълма Альоша. Участниците са от 10 годишни до 70+.

Вече 27 години доайенът на международните кинофестивали с български адрес, воден от амбицията да излъчва най-новите продукции в света на седмото изкуство, всяка година представя над 90 игрални филма от световната филмова листа.

В конкурсната програма са включени 12 филма, сред които е и българският филм „Пътуващо кино“ със сценарист и режисьор Илия Костов. Останалите продукции са от Аржентина, Испания, Канада, Унгария, Полша, Германия, Румъния, Португалия, Индонезия, Русия и Финландия.

През 2019 г. по време на фестивала ще има втора състезателна програма, която ще е за дебютни филми и ще бъде оценявана от младежкото жури на фестивала. Програмата за документални филми на „Любовта е лудост“ включва седем продукции.

Председател на журито на фестивала е Виктор Чучков-син, а останалите членове са британският актьор Александър Перкинс, Чийдем Сезгин от Турция, Илеана Даналаче от Румъния и Ирина Линдт от Казахстан. Наградата за цялостен принос в развитието на българското кино през 2019 г. е за актьора Михаил Мутафов.

Носителят на голямата награда „Златна Афродита“ ще стане известен на 30 август 2019 г.

От 1993 г. досега на фестивала са показани над 1500 игрални филма.

Над 200 души са гостите на фестивала, включващи елита на българското кино и

изтъкнати чужди творци, кинокритици и киножурналисти.

МФФ “Любовта е лудост” е  едно от най-значимите артсъбития не само за светска

Варна, но и за живота на световната киноиндустрия.

“Любовта е лудост” е събитие, което успя да се превърне в една от визитните картички на българската култура в световен мащаб.

 

Бутилираща компания „Хисар” е  партньор на спортното събитие, което направи щастливи над 80 деца на възраст от 5 до 17 г.

Малките футболисти, техните треньори и оргнизаторите на събитието утоляваха жаждата си в горещите августовски дни с трапезната „Жива вода”.

Участници от всички краища на България, както и от Шотландия, Малта, Норвегия, Белгия, Англия и Италия, имаха честта да облекат екипа на росонерите и да тренират при едни от най-опитните италиански специалисти от Академията на Милан, които пристигнаха в Несебър.

На церемонията по откриването, техническият директор Масимилиано Ферари даде отлична оценка на условията и организацията на кампа в Несебър.

Освен тренировъчния процес, в свободното си време, децата имаха възможност да посетят Стария  Несебър и да се запознаят с богатата му история. Един от най- емоционалните и запомнящи се моменти от лагера бе демонстративния футболен двубой, в който участие взеха родители, италиански специалисти и ръководството, а децата наблюдаваха разиграващия се мач от трибуните. Малките футболисти, в ролята си на публика,  аплодираха и  насърчаваха   играта на възрастните.

Лагерът бе закрит с емоционални и вдъхновяващи  думи от италианския  треньорски екип Масимилиано Ферари, Серджо Мелите, Адриано Капобианко, Доменико Скамардела, Алфредо Карамели. Благодарности към  Община Несебър, към децата  и техните родителите споделиха и  българските им  колеги Калоян Дренков, Георги Марев, Асен Нешев и сръбският специалист и футболист от близкото минало Нешко Милованович.

Във финалното си слово г-н Ивайло Рачев, благодарение на който Milan Academy Junior Camp се развива в България от 2011 година,  сподели, че голямата цел е този проект да прерасне в перманентна Академия на Милан в  България и децата да имат възможност да тренират по методологията на Милан целогодишно.