Състезанието по ориентиране за купа „Пловдив” 2018 г. е включено в календарния план и е под егидата на Българската федерация по ориентиране. В него взеха участие над 250 състезатели, от над 20 спортни клуба от цялата страна.
Елитни състезатели като Антоанета Дяксова, Стефания Димитрова, Боян Иванджиков, Николай Димитров и Здравко Тарълов се съревноваваха по трасетата на купа „Пловдив”.
Състезанието се проведе на няколко етапа. Стартът беше даден на 29 септември със спринтова дистанция на Младежки хълм. На 30 септември надпреварата продължи със средна дистанция в района на х. Здравец, парк Родопи.
Специално за състезанието бе осигурена „Жива вода”. Всички участници имаха възможност да утолят жаждата и да се освежат, преодолявайки маршрутите на спортната надпревара с бутилка „Жива вода”. Тя е с изключително ниска минерализация – само 10 мг/л. Минералните соли се филтрират от кристално чистите води с метода на обратната осмоза, която премахва 90% от тях. Така „Жива вода” е подходящ избор за всеки ден и при спортни натоварвания.

   

Купа „Хисар“ предизвика изключителен интерес сред любителите на аристократичния спорт у нас. Оспорвани битки и напрежение съпровождаха зрелищната надпревара.
Категория 4-годишни коне бе спечелена от аматьор. Страхил Ангелов показа изключителен тандем с коня Подос и в крайна сметка вдигна купата, като остави след себе си топ ездачи от националния тим. На второ място завърши Калин Неделчев, а трети остана Ангел Няголов с кон Шалом.
При аматьорите купа „Хисар“ спечели Боян Цонев, следван от Станимир Василев, а на трето място остана Петър Чолаков. Победителите при децата бяха излъчени след баражи, като заради допусната грешка Ая Митева остана втора, след като направи изключително бърза езда. Първа в крайна сметка с уверено темпо и без грешка стана Ивет Георгиева с кон Уинчестър Ван Де, а на трето място се нареди Микаела Донева с кон Фарина.

КЛАСИРАНЕ ЗА КУПА „ХИСАР”

Купа „Хисар“ – деца

1. Ивет Георгиева

2. Ая Митева

3. Микаела Донева

Купа „Хисар“ – аматьори

1. Боян Цонев

2. Станимир Василев

3. Петър Чолаков

Купа „Хисар“ – 4-годишни коне

1. Страхил Ангелов

2. Калин Неделчев

3. Ангел Няголов

 

Близо 200 старта на ден и битка за рекорден награден фонд – това ще се случи в последния уикенд на септември на конната база край село Царацово.
Нечуван награден фонд ще поделят призьорите на задаващия се конен турнир. Селото край Пловдив ще посрещне състезанието по прескачане на препятствия за купа „Хисар“ и купа „Краси“.
Арена на събитието ще бъде конна база „Фригопан“, а сумата, която ще се разпределя между участниците и призьорите е 16 700 лева.
Собственикът на първото предприятие за бутилиране на минерална вода у нас – Димитър Консулов – сподели, че „досегът с благородните животни поразява и обогатява“ и се надява повече млади хора да пробват конния спорт.
Конната база в Царацово побира 800 зрители и се очаква да е пълна за турнира по прескачане на препятствия за купа „Хисар“ и купа „Краси“ на 29-30 септември.
„Конният спорт възпитава любов към животните и дисциплина. Малко хора са наясно, че ездата и конете правят така, че децата много по-лесно да преминават през сполетели ги трагедии. Заниманието с конен спорт прави възможно детето да се абстрахира от проблемите и да не се вглъбява в тях. Изключително важно е да се знае, че ездата е незаменима рехабилитация за болни дечица“, отбеляза собственикът на конната база в с. Царацово, Димитър Ангелчев.
Благоприятното въздействие на общуването с конете се изразява като разтоварващ и оздравителен ефект, ездата е от спортовете с най-комплексно натоварване.

В Банско започна 21-ият Международен джаз фестивал, който ще продължи до 11-и август.
Участниците в тазгодишното издание – Киара Панкалди, феноменалният саксофонист Дмитрий Баевски, британската поп джаз формация „Мат Бианко“ приковават вниманието на хиляди фенове.
На откритата сцена на централния площад в курортния град ще се изявят джаз групи и изпълнители от Сърбия, Италия, Украйна, Германия, Белгия и Китай.
Аксел Цвингербергер и Ладива, известни като изнесоха най-добрите буги-вуги изпълнители направиха шоу-концерт на два рояла.
За 3 та поредна година Минерална вода „Хисар” подкрепя най-големият летен музикален форум в България. Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по целия свят, го превърна в едно от най-значимите международни културни събития на Балканите.